Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Reporter de Gardă” azi la…

„Reporter de Gardă” azi la Bălţi

În perioada 2-9 decembrie la Chişinău şi Bălţi se desfăşoară Festivalul Filmului dedicat drepturilor omului, organizat de Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova. „Reporter de Gardă” prezintă azi trei documentare azi la cinmatograful „Patria” din Bălţi.

Festivalul este la cea de-a patra ediţie, iar în acest an Guvernul a venit în premieră cu o contribuţie financiară în susţinirea organizatorilor. O altă premieră este faptul că în anul curent R. Moldova a devenit în sfârşit membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Luni, 5 noiembrie, spectatorii au putut viziona filmele „Murind în aşteptare”, „Femeile Independenţei” şi „Ţigări şi alcool pentru minori”, realizate de Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi în colaborare cu ZdG cu susţinerea financiară a FHI360. „Reporter de Gardă” expuneprezintă azi cele trei documentare  la cinmatograful „Patria” din Bălţi.

 Oamenii de diferite vârste veniţi la festival s-au apropiat de realizatorii „Reporter de Gardă”pentru a ne saluta sau pentru a-i cunoaşte. Vechii prieteni ne-au mulţumit pentru filmele realizate şi ne-au urat succes în promovarea drepturilor omului.

Festivalul a debutat cu filmul „Arrivederci” de regizorul moldovean Valeriu Jereghi, care a obţinut 15 premii internaţionale. Pelicula descrie destinul unor copii lăsaţi singuri acasă de mama lor, plecată la muncă în Italia. „În semn de înaltă preţuire şi apreciere pentru munca depusă, precum şi pentru promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare” Jereghi a fost premiat de prim-ministrul Vlad Filat, prezent şi el la deschidere, cu diploma Guvernului de gradul I. Filat i-a felicitat pe autorii documentarului pentru combinaţia reuşită dintre arta cinematografică şi tematica drepturilor omului.

Pe ecranele cinematografelor Odeon de la Chişinău şi Patria de la Bălţi sunt proiectate în total nouă filme documentare şi artistice de producţie autohtonă şi străină, între care „Garoafa neagră” de regizorii Asa Faringer şi Ulf Hultberg, „Анита” de Marcos Carnevale, „Prigoana din Basarabia” de Sergiu Ene, „Dragă Alisa” de C. Otman, dar şi filmele documentare realizate de ZdG în cadrul proiectului „Reporter de Gardă”.

Astăzi, în cea de-a şaptea zi de festival puteţi viziona în cinematografe pelicula suedeză „Dragă Alisa”, în regia lui C. Otman. Festivalul se va încheia mâine cu proiecţia filmului canadiano-francez „Menţinerea păcii”, semnat de regizorul şi scenaristul Pol Cauen.

D.Z.